Avocat specializat in domeniul penal














Codul penal al RM prevede în art. 6:
(1) Persoana este supusă răspunderii penale şi pedepsei penale numai pentru fapte săvîrşite cu vinovăţie.
(2) Răspunderii penale şi pedepsei penale este supusă numai persoana care a săvîrşit cu intenţie sau din imprudenţă o faptă prevăzută de legea penală.
Codul penal al RM prevede în art. 7:
(1) La aplicarea legii penale se ține cont de caracterul și gradul prejudiciabil al infracțiunii săvîrșite, de persoana celui vinovat și de circumstanțele cauzei care atenuează și agravează răspunderea penală.
(2) Nimeni nu poate fi supus de două ori urmăririi penale și pedepsei penale pentru una și aceaișă faptă.
În conformitate cu principiul enunţat în art. 6, răspunderea penală are un caracter personal. Aceasta înseamnă că numai infractorul poate fi tras la răspundere penală, deoarece în dreptul penal nimeni nu poate răspunde pentru fapta altuia. În cazul tragerii la răspundere penală a mai multor persoane care au săvîrşit o infracţiune în grup, trebuie stabilită vina fiecărui membru al grupului în săvîrşirea acestei infracţiuni şi rolul fiecăruia în realizarea laturii obiecti!e a infracţiunii concrete. În cazul, în care sunt învinuiţi cîţiva inculpaţi de săvîrşirea cîtorva infracţiuni, instanţa de judecată trebuie să supună analizei probele pentru fiecare învinuire, în privinţa fiecărui inculpat şi să le aprecieze în ansamblu cu toate materialele dosarului.
Poate fi trasă la răspundere penală numai persoana care a săvîrşit fapta indiferent de rolul acesteia ca autor, organizator, complice sau instigator, în procesul infracţional. Astfel, acest principiu impune regula potrivit căreia răspunderea penală are caracter personal - numai persoana vino!ată de săvîrşirea unei infracţiuni este trasă la răspundere penală. În materie de drept penal nu poate fi concepută răspunderea pentru altă persoană sau pentru fapta.
Acest principiu este reglementat în art.75 CP cu privire la criteriile generale de individualizare a pedepsei, conform căruia persoanei recunoscute vinovate de săvîrşirea unei infracţiuni i se aplică o pedeapsă echitabilă în limitele stabilite în partea specială a prezentului cod şi în strictă conformitate cu dispoziţiile părţii generale a CP. La stabilirea categoriei şi atermenului pedepsei, instanţa de judecată ţine cont de gravitatea infracţiunii săvîrşite, de motivul acesteia, de persoana celui vinovat, de circumstanţele cauzei care atenuează ori agravează răspunderea, de influenţa pedepsei aplicate asupra corectării şi reeducării vinovatului, precum şi de condiţiile de viaţă ale familiei acestuia. 0 pedeapsă mai aspră, din numărul celor alternative prevăzute pentru săvîrşirea infracţiunii, se stabileşte numai în cazul în care o pedeapsă mai blîndă, din numărul celor menţionate, nu va asigura atingerea scopului pedepsei.
Principiile raspunderii penale
1. Principiul legalitatii raspunderii penale. Presupune ca aparitia, desfasurarea si solutionarea raportului penal au loc in baza legii si in stricta conformitate cu aceasta.
2. Infractiunea este unicul temei al raspunderii penale. Raspunderea penala se intemeiaza numai pe savarsirea unei infractiuni.
3. Principiul umanismului. Raspunderea penala utilizeaza instrumente care, prin natura si continutul lor, au caracter uman, neducand la umilirea si degradarea fiintei umane.
4. Principiul raspunderii penale personale. Raspunderea penala revine numai persoanei care a savarsit ori a participat la savarsirea unei infractiuni, neputand interveni pentru fapta altuia, ori neputand fi colectiva.
5. Principiul unicitatii raspunderii penale. O persoana care a savarsit o fapta penala nu poate fi trasa la raspundere decat o singura data.
6. Principiul inevitabilitatii raspunderii penale. Oricine savarseste o infractiune trebuie sa rasopunda penal, ca o consecinta inevitabila a savarsirii unei infractiuni.
7. Principiul individualizarii raspunderii penale. Raspunderea penala trebuie sa fie diferentiata in functie de gravitatea infractiunii si de persoana infractorului pentru a asigura atat sanctionarea corecta a infractorului, cat si realizarea preventiei generale si speciale.
8. Principiul prescriptibilitatii raspunderii penale. Raspunderea penala poate interveni numai intr-un anumit interval de timp, dupa trecerea termenului prevazut de lege, raspunderea penala urmand a fi inlaturata prin prescriptie.
Inlocuirea raspunderii penale
Surse: Cod penal al Republicii Moldova, Comentariu, Al. Barbăneagră. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Asistența juridica la desfacerea casatoriei si alte litigii familiale