Legea penală a Republicii Moldova!







Articolul 1. Legea penală a Republicii Moldova
(1) Prezentul cod este unica lege penală a Republicii Moldova.
(2) Codul penal este actul legislativ care cuprinde norme de drept ce stabilesc principiile şi dispoziţiile generale şi speciale ale dreptului penal, determină faptele ce constituie infracţiuni şi prevede pedepsele ce se aplică infractorilor.
(3) Prezentul cod se aplică în conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova şi ale actelor internaţionale la care Republica Moldova este parte. Dacă există neconcordanţe cu actele internaţionale privind drepturile fundamentale ale omului, au prioritate şi se aplică direct reglementările internaţionale.

Dreptul penal, ca ramură de drept, reprezintă o totalitate de norme juridice, legiferate de puterea legislativă, care stabilesc ce fapte constituie infracţiuni, condiţiile răspunderii penale, pedepsele și alte măsuri ce urmează a fi aplicate sau luate de către instanţele judecătorești în cazul persoanelor care au săvârșit infracţiuni, în scopul apărării celor mai importante valori sociale. Din analiza definiţiei dreptului penal putem desprinde următoarele caracteristici ale acestei ramuri de drept: 1) dreptul penal este o ramură de drept distinctă, care face parte din sistemul dreptului Republicii Moldova alături de alte ramuri de drept; 2) dreptul penal este autonom în raport cu celelalte ramuri de drept întrucât reglementează un domeniu distinct de relaţii sociale, la fel are obiect și metodă de reglementare proprii; 3) dreptul penal are o structură unitară, deoarece este alcătuit din partea generală și cea specială, care sunt interdependente și se completează în mod reciproc; 4) ca orice altă ramură de drept, dreptul penal este format dintr-o totalitate de norme juridice; 5) normele dreptului penal stabilesc faptele considerate infracţiuni, condiţiile de tragere la răspundere penală a persoanelor ce le săvârșesc, precum și pedepsele ce trebuie aplicate sau măsurile ce trebuie luate în cazul încălcării lor; 6) normele juridice penale se aplică în scopul ocrotirii statului și a ordinii de drept din Republica Moldova împotriva faptelor socialmente periculoase

Politica penală a statului nostru este bazată pe câteva orientări fundamentale, care alcătuiesc un ansamblu unitar: 1. Republica Moldova, ca stat de drept, concepe perfecţionarea legislaţiei penale din unghiul urmărit de legiuitor, astfel încât legea să-și atingă scopul privind apărarea valorilor fundamentale ale societăţii; 2. lupta organizată împotriva fenomenului infracţional, care se realizează prin acţiuni de prevenire și acţiuni de combatere a criminalităţii. Rolul prioritar îl au acţiunile de prevenire, care implică un întreg sistem de măsuri și metode. Acţiunea de combatere a criminalităţii este concepută ca o îmbinare echilibrată a intimidării, prin constrângere, cu reeducarea; 3. umanismul politicii penale. Principiul umanismului se întemeiază pe valorile sociale ce urmează să fie apărate și pe mijloacele prin care se va înfăptui această apărare.

         Printre momentele-cheie din partea generală a Codului penal menţionăm că în alin.1 art.1 este stipulată unicitatea legislaţiei penale: "Prezentul cod este unica lege penală a Republicii Moldova". Această prevedere are o importanţă deosebită. Este cunoscut faptul existenţei în alte ţări a legilor speciale, care, concomitent cu CP, sunt acte normative în baza cărora poate surveni răspunderea penală. Codificarea tuturor normelor penale într-un singur cod asigură aplicarea operativă şi corectă a legislaţiei penale.
       O altă stipulare importantă a Codului penal este că acesta "se aplică în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova şi ale actelor internaţionale la care Republica Moldova este parte. Dacă există neconcordanţe cu actele internaţionale privind drepturile fundamentale ale omului, au prioritate şi se aplică direct reglementările internaţionale" (a se vedea prevederile alin.3 art.1). Această normă penală derivă din conţinutul art.7 al CRM care consfinţeşte faptul că numai                 Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o altă lege sau un alt act juridic care contravin prevederilor Constituţiei nu au putere juridică. Pornind de la această prevedere constituţională, instanţele judecătoreşti, la efectuarea justiţiei, urmează să aprecieze conţinutul legii sau al oricărui alt act juridic ce reglementează raporturile juridice litigioase şi, în cazurile necesare, să aplice Legea Supremă ca act juridic normativ cu acţiune directă. Instanţele de judecată aplică în mod direct Constituţia:
a) dacă prevederile Constituţiei, ce urmează a fi aplicate, nu conţin indicaţii referitoare la adoptarea unei legi speciale, ce ar reglementa aplicarea acestor prevederi ale Constituţiei;
b) dacă instanţa judecătorească stabileşte că legea care a fost adoptată până la intrarea în vigoare a Constituţiei (27 august 1994) contravine prevederilor ei2.
Hotărârea Plenului Curţii Supreme de Justiţie Cu privire la practica aplicării de către instanţele judecătoreşti a unor prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova atenţionează instanţele judecătoreşti că "la efectuarea justiţiei, instanţele judecătoreşti urmează să ţină cont de obligativitatea de a aplica dispoziţiile constituţionale cu privire la drepturile şi libertăţile omului în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care Republica Moldova este parte, precum şi de prioritatea reglementărilor internaţionale faţă de legile interne, pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Republica Moldova este parte"3.
Este revăzut şi scopul legii penale. Conform art.2 al CP, "legea penală apără, împotriva infracţiunilor, persoana, drepturile şi libertăţile acesteia, proprietatea, mediul, orânduirea constituţională, suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, pacea şi securitatea omenirii, precum şi întreaga ordine de drept. Legea penală are, de asemenea, drept scop prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni".
Surse - DREPT PENAL. PARTEA GENERALĂ Stela BOTNARU Alina ȘAVGA Vladimir GROSU Mariana GRAMA Chisinau 2005
- Comentariul Codului penal al RM, Chișinau. 

Sunteți citat la poliție pentru recunoașterea în calitate de bănuit sau la procuratură - în calitate de învinuit? Deja cauza penală se examinează în instanța de judecată? Atunci aveți nevoie de apărarea avocatului specializat în domeniul penal. Sunați! +373-79999274, skype - tatiana-gorea, Email - tgor139@gmail.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Asistența juridica la desfacerea casatoriei si alte litigii familiale